[et_pb_section admin_label= »Section » fullwidth= »on » specialty= »off »][et_pb_fullwidth_image admin_label= »Image en pleine largeur » src= »http://www.associationbelgenapoleonienne.be/wp-content/uploads/2015/09/gun.jpeg » show_in_lightbox= »off » url_new_window= »off » use_overlay= »off » animation= »off » use_border_color= »off » border_color= »#ffffff » border_style= »solid »]

[/et_pb_fullwidth_image][/et_pb_section][et_pb_section admin_label= »Section » fullwidth= »off » specialty= »off »][et_pb_row admin_label= »Row »][et_pb_column type= »4_4″][et_pb_divider admin_label= »Divider » color= »#ffffff » show_divider= »off » divider_style= »solid » divider_position= »top » hide_on_mobile= »on »]

[/et_pb_divider][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section admin_label= »section »][et_pb_row admin_label= »row »][et_pb_column type= »2_3″][et_pb_text admin_label= »Text » background_layout= »light » text_orientation= »left » use_border_color= »off » border_color= »#ffffff » border_style= »solid »]

Een herdenkingsplaats waar je niet omheen kunt

De oorsprong van het gebouw, dat sedert 1991 het “Centrum Generaal Gérard” te Ligny en het “Museum van de Slag bij Ligny 16 juni 1815” herbergt, gaat terug tot het einde van de 17de eeuw. Deze oude boerderij gekend als “cense Frenet”, de naam van de laatste uitbater, heeft in de loop der tijd heel wat verbouwingen ondergaan, totdat het in 1976 werd aangekocht door de Dienst voor Toerisme van Ligny. Vijftien jaar was er nodig om deze oude boerderij, toen een complete ruïne waarvan de fundamenten getuige waren van de hevige gevechten van 16 juni 1815, om te vormen tot het “Centrum Generaal Gérard”.

Laten we samen dit unieke museum ontdekken dat sinds 2010 door de researchafdeling van L’Association Belge Napoléonienne wordt ingericht. Het leest als een open boek over een dag die de geschiedenis heeft getekend want op vrijdag 16 juni 1815 werd de naam van Ligny in letters van vuur en bloed op het fronton van de geschiedenis geschreven.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label= »Text » background_layout= »light » text_orientation= »left » use_border_color= »off » border_color= »#ffffff » border_style= »solid »]

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label= »Texte » background_layout= »light » text_orientation= »left » use_border_color= »off » border_color= »#ffffff » border_style= »solid »]

 Zaal 1 : De kaartenzaal.

Vrijdag 16 jun 1815 – Rechts van de ingang, aan weerszijden van de deur  zien we twee uitstalkasten.  Beide stellen op symbolische wijze de twee legers voor door de presentatie van een Frans uniform, een keizerlijke Arend, een Pruisisch uniform en een vlag van beide kampen. In het midden van de zaal bevindt zich een Ferrariskaart, vergroot door het  NGI (Nationaal Geografisch Instituut)  in opdracht van het museum. Deze kaart stelt de posities van de drie legers voor om 15u. De eenheden zijn voorgesteld op bataljonsterkte voor de infanterie en op eskadronsterkte voor de cavalerie. Hier aan de voet van deze kaart beseffen we pas de uitgestrektheid van het theater van de operaties van 16 juni 1815.

In deze zaal, die net als alle andere zalen op de gelijkvloerse verdieping haar originele vloer en plafond heeft behouden, hangen afbeeldingen van het oude Ligny.  Deze brengen de bezoeker in de sfeer van deze bijzondere dag,  enkele momenten vooraleer de hel losbarstte.

 Zaal 2 : Het Systeem Gribeauval.

Deze technische zaal stelt het Gribeauval-systeem voor. Via maquettes vervaardigd door dhr. Piron en dhr. Tomberg, diverse projectielen afkomstig van het slagveld,  enz… kunnen we kennis maken  met het eerste volledig gestandaardiseerde wapensysteem ter wereld. Modellen op schaal 1/1 en een stand met een geweer en pistool doen de bezoeker beseffen welke krachtinspanningen de strijders moesten getroosten.

 Zaal 3 : De wapenzaal.

Bij het verlaten van zaal 2 een lage kijkkast met daarin een patroontas en haar inhoud. Zaal 3 is gewijd aan de uitrusting van de legers aanwezig op 16 juni 1815. Door middel van infanteriegeweren,  musketten van de cavalerie van diverse naties en pistolen ontdekken we de vuurwapens die werden gebruikt op de slagvelden van Ligny en Quatre-Bras. Recht tegenover staat een grote kijkkast met blanke wapens en in het bijzonder Franse, Pruisische en Engelse sabels.

 Zaal 4 : De gezondheidsdienst.

Ook al was deze dienst archaïsch georganiseerd ze was wel degelijk aanwezig op het slagveld. Op de avond van 16 juni 1815 worden veldhospitalen ingericht in de schuur van de boerderij, schuur waar nu het “Centrum Generaal Gérard” en het museum zijn gevestigd. Ook in de pastorie gelegen in de nabijheid van de boerderij “d’en Haut” worden dergelijke hospitalen ingericht. Dit gebouw, omgevormd tot sociale woningen, had een prachtige eiken trap, waarvan een gedeelte is gerecupereerd in 2013, en nu is tentoongesteld in deze zaal samen met chirurgisch materiaal van toen.

 Zaal 5 : De slag in beeld

Deze zaal geeft een beeld van de situatie na de slag weer. Voorwerpen, landbouwgereedschappen, meubilair vormen het decor waarin u door middel van een doorlopende projectie uitleg krijgt over de verschillende fases van de Slag bij Ligny, alsook een kijk op de gebeurtenissen  die zich op hetzelfde ogenblik afspeelden bij Quatre-Bras.

We verlaten deze zaal en komen in de hal waar een kijkkast diverse zichten op het slagveld van Ligny weergeeft, alsook werken (originele edities 1815 – 1818) met betrekking tot 1815.

 Zaal 6

We nemen de trap naar de bovenverdieping en belanden in de gevechten van 16 juni 1815 . Zes kijkkasten vertellen het verhaal van de onophoudelijke gevechten van de divisies van Vandamme tegen Saint-Amand en van Pêcheux en Vichery tegen Ligny, gevechten die meer dan zes uur aanhielden. Het is pas met de tussenkomst van de Garde, rond 20u, dat het centrum van de Pruisen wordt doorbroken. In deze zaal staan verder ook twee grote en prachtige maquettes van de molen Naveau, uitkijkpost van Napoleon, en van de boerderij “d’En Bas”, inzet van moordende gevechten tijdens de namiddag van 16 juni.

 Zaal 7

De tweede zaal op deze verdieping geeft inzicht op de “andere” slag van 16 juni, deze van Quatre-Bras. Vijf kijkkasten beschrijven de doortocht van de troepen door Jumet op 15 juni, de generale staven, de gevechten in de sector van Gémioncourt en het bos van Bossu, alsook de interventie van de troepen van Brunswick en Picton en de aanval van Kellerman op het einde van de dag. Deze vitrines geven de bezoeker de kans om de uitzonderlijke Engelse vondsten – afkomstig van  het slagveld van Quatre-Bras – te bewonderen. In het midden van de zaal vier lage vitrines met Frans en Engels koperwerk , een presentatie over de Engelse artillerie en de inhoud van twee Britse graven en een andere presentatie over de kantinehoudsters. Een zesde vitrine is gewijd aan het Engelse leger.

 

32 vitrines, maquettes en mannequins slagen erin de bezoeker onder te dompelen in de helse sfeer van die bewuste vrijdag 16 juni 1815.

Wij willen de bezoeker er graag nog eens op wijzen dat er 3 bewegwijzerde wandelingen aangeboden worden. De kaart van elk parcours maakt het mogelijk te kiezen welke wandeling de bezoeker het meeste aanspreekt. Eens onderweg, kan met behulp van digitale wegwijzers en een smartphone uitleg opgevraagd worden. Alle teksten zijn opgemaakt door het researchteam  van l’ Association Belge Napoléonienne die tevens instaat voor de werking van het documentatiecentrum gevestigd op de bovenverdieping van het museum.

 

Inlichtingen : sidelinycgg@skynet.bewww.1815ligny2015.be – 0032(0)71.81.83.13.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type= »1_3″][et_pb_sidebar admin_label= »Sidebar » orientation= »right » area= »et_pb_widget_area_4″ background_layout= »light » remove_border= »off »]

[/et_pb_sidebar][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]